Ανάλυση φυσικών κινδύνων και εκτίμηση τρωτότητας στον Δήμο Αιγίου


1. ΦΥΣΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ στον ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΟΥ


1.1 Γενικές πληροφορίες

Το Αίγιο βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου στο νομό Αχαΐας, επαρχεία Αιγιαλείας.
Γεωγραφικά βρίσκεται σε 38ο 15' βόρειο πλάτος και 19ο 45,30' ανατολικό μήκος από τον μεσημβρινό του Παρισιού.
Ο Πληθυσμός ανέρχεται στις 30.000 περίπου μαζί με τις όμορες κοινότητες που εντάσσονται στο σχέδιο Καποδίστριας

Πλησιέστερες πόλεις είναι η Πάτρα το Ρίο και τα Καλάβρυτα. Άλλες κοινότητες στην επαρχεία Αιγιαλείας είναι οι: Καμάρες, Λόγγος, Ροδοδάφνη, Λάκα, Δάφνες, Μαυρίκι, Πυργάκι, Πτέρη, Κερνίτσα, Ριζόμυλος, Τέμενη, Διακοφτό, Πλάτανος, Ακράτα , Κράθιο κ.λ.π.

Η πόλη του Αιγίου είναι κτισμένη κύρια σε κροκαλοπαγή λόφο σε ύψος 50 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας με ελαφρά αμφιθεατρική κλίση. Η γεωγραφική του θέση προσδιορίζεται ανάμεσα στους δύο ποταμούς Σελινούντα και Μεγανίτη (Γαϊδουροπνίχτη).

Η πόλη έχει αναπτυχθεί σε τρία επίπεδα, παραλία, «γαλαξιδιώτικα» και την άνω πόλη. Στην επάνω πόλη κτισμένη σε κροκαλοπαγή βράχο και στον παραλιακό συνοικισμό, μία στενή λωρίδα εδάφους εκτεινόμενη από την θέση Μυρτιά μέχρι του Αγίου Νικολάου και τη λίμνη της Αλυκής.


            1.2 Φυσικοί κίνδυνοι που απειλούν την περιοχή


Οι φυσικοί κίνδυνοι που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΟΥ είναι :


Σεισμοί
Συνοδά Σεισμικά Φαινόμενα
  • Κατολισθήσεις – Καταπτώσεις - Καθιζήσεις
  • Ρευστοποιήσεις
  • Μεταθέσεις ακτογραμμών
  • Σεισμικά Θαλάσσια Κύματα (Τσουνάμι)
Κατολισθητικά Φαινόμενα
Πλημμύρες
Ακραία Καιρικά Φαινόμενα
  • Καταιγίδα
  • Παγετός
Δασική Πυρκαγιά


Πίνακας 1


Αιτιολογία


1.2.1 Σεισμοί


Το Αίγιο καταλαμβάνει μία από τις ωραιότερες περιοχές του               Κορινθιακού κόλπου σε μια περιοχή όμως όπου διέρχονται διάφορα ενεργά σεισμικά ρήγματα , (εικόνα 1).


Η περιοχή του Κορινθιακού κόλπου είναι γνωστή  από την αρχαιότητα ως από τις πλέον σεισμογενείς στην Ελλάδα.  Το 373 π.Χ. σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός στην αρχαία Ελίκη και η πόλη καταβυθίστηκε. Το κεντρικό τμήμα της ζώνης έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς και τις τελευταίες δεκαετίες: το 1965 στη Φωκίδα. Το 1970 στη Βοιωτία με μεγάλες καταστροφές· το 1981 το ανατολικό τμήμα της ζώνης έδωσε 3 ισχυρούς σεισμούς ως και 6,7 Ρίχτερ. Όλοι θυμούνται ασφαλώς με τρόμο τον λεγόμενο «σεισμό των Αλκυονίδων». Το 1992 σημειώθηκαν δύο δονήσεις 5,4 και 5,9 Ρίχτερ και το 1995 έγινε η καταστροφή του Αιγίου με τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ.
Οι ενεργείς ρηξιγενείς ζώνες  είναι υπεύθυνες για τους σεισμούς παρατηρούνται στην περιοχή αυτή και κατά καιρούς έχουν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας τόσο από τον ΟΑΣΠ όσο και άλλα ερευνητικά κέντρα.



Εικόνα 1
Πηγή : Discover Nautilos




Εικόνα 2 : Σεισμός της 15/06/1995 στο Αίγιο. Η πολυκατοικία της οδού Δεσποτοπούλων.
Πηγή : Προσωπικό αρχείο




Εικόνα 3 : Σεισμός της 15/06/1995 στο Αίγιο. Το ρολόι στο καμπαναριό του Ι.Ν. Ταξιαρχών στο Αίγιο, σταματημένο της ώρα που έγινε ο πρώτος σεισμός.
Πηγή : Προσωπικό αρχείο


 
Εικόνα 4 : Σεισμός της 15/06/1995 στο Αίγιο.
Πηγή : Προσωπικό αρχείο




Εικόνα 5 : Σεισμός της 15/06/1995 στο Αίγιο
Πηγή : Προσωπικό αρχείο



        Συνοδά σεισμικά φαινόμενα :

 Οι σεισμοί που έχουν γίνει κατά καιρούς  στην ευρύτερη περιοχή εκτός από  την καθ’ αυτό προξένηση καταστροφών, έχουν   πυροδοτήσει φαινόμενα τα οποία έχουν  προκαλέσει και αυτά καταστροφές.
                                                                                                                      
Στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου μετά την δράση κάποιων ισχυρών σεισμών  και ιδιαίτερα μετά ή κατά τη διάρκεια του σεισμού της 15/06/1995 παρατηρήθηκαν  :

α) Κατολισθήσεις – Καταπτώσεις λόγω υφιστάμενων  μορφολογικών συνθηκών και ειδικότερα  μορφολογικών κλίσεων και μορφολογικών ασυνεχειών   ,  λόγω της φύσης των γεωλογικών σχηματισμών και της αλληλουχία τους, καθώς και λόγω των γεωτεχνικών χαρακτηριστικών και των υπαρχόντων τεκτονικών ασυνεχειών της περιοχής.

β) Ρευστοποιήσεις  λόγω της ανόδου και της εκροής κορεσμένων σε νερό άμμων στην επιφάνεια με αποτέλεσμα την δημιουργία κρατήρων και κώνων αμμοϊλύος  εξαιτίας της διαρροής του ρευστοποιημένου εδαφικού υλικού στην επιφάνεια του εδάφους καθώς και την  δημιουργία επιφανειακών καθιζήσεων εξαιτίας της μη συμπύκνωση των μη-συνεκτικών στρωμάτων που ακολούθησε την εκτόνωση των υδατικών υπερπιέσεων. Τέτοια φαινόμενα εμφανίστηκαν μετά τον σεισμό της 15/06/1995  στην παραλιακή ζώνη της ευρύτερης περιοχής.

γ) Μεταθέσεις ακτογραμμών , λόγω υποχωρήσεων - μετακινήσεων των χαλαρών σχηματισμών της παραλιακής ζώνης καθώς και  υποθαλάσσιων ολισθήσεων που παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα κατά τον σεισμό της 15/06/1995 στις παραλιακές περιοχές των Δημοτικών διαμερισμάτων Ελαιώνα (Τρυπιά), Βαλιμιτίκων, και  Τέμενης.
δ) Σεισμικά Θαλάσσια Κύματα (Τσουνάμι)  , λόγω των κατακόρυφων μετατοπίσεων υδάτινης στήλης, που προκαλούνται από την υποθαλάσσια σεισμικότητα, η οποία συνδέεται με απότομες μετατοπίσεις ρηξιτεμαχών στον θαλάσσιο πυθμένα. Ενδεικτικά αναφέρεται το  θαλάσσιο κύμα βαρύτητας που παρατηρήθηκε την νύχτα της 31/12/95 προς 1/1/96 στις ακτές της Αιγιαλείας από το Ακρ. Τρυπιά μέχρι τη περιοχή Λόγγου-Λαμπίρη, το ύψος του οποίου έφθασε τοπικά τα 2,5-3μ ως καθυστερημένο επακόλουθο του σεισμού του  Αιγίου της 15/06/1995.


1.2.3 Κατολισθητικά φαινόμενα :

Στην ευρύτερη περιοχή της επαρχία Αιγιάλειας  κατά καιρούς έχουν εμφανισθεί κατολισθητικά   φαινόμενα τόσο υποθαλάσσια όσο και χερσαία.                                                                                                               

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι :

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2003
ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟΣ Άγιος Ανδρέας – Μπουφούσκια  Κ.Πτέρη.
Κατολισθήσεις στην Χ.Θ. 1000 μ. από συμβολή της οδού με την Π.Ε.Ο.
Τμήμα από Μπουφούσκια προς Πτέρη πτώση χωμάτων σε όλο το μήκος της οδού.
Κατολίσθηση στο τμήμα από Πλατανάκια προς Μπουφούσκια
Καθιζήσεις του οδοστρώματος σε πολλά σημεία.
Καταστροφές ασφαλτοτάπητα.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2003 (μετά από έντονη βροχόπτωση)
Καταγραφή κατολισθητικών φαινομένων :

α) επί της επαρχιακής οδού «Γέφυρα  Τσαγρή» - Κ. Πτέρη – Αγ. Ανδρέας – Μπουφούσκια έχει σημειωθεί υποσκαφή βάσης πρανούς όμορη με την επαρχιακή οδό και καθιστά    επικίνδυνη την κυκλοφορία οχημάτων, καθώς και κατολισθήσεις – πτώσεις βράχων.
β) στον οικισμό Αγ. Ανδρέα του Δ.Δ. Πτέρης, έχει σημειωθεί ολίσθηση πρανούς εδάφους     επί κοινοτικής οδού με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνη η διέλευση της οδού και να  κινδυνεύουν όμορα κτίρια καθώς επίσης και στο νεκροταφείο του οικισμού όπου έχει σημειωθεί καθίζηση εδάφους προκαλώντας ζημιές σε ταφεία και σε τοιχία συγκράτησης     γαιωδών τμημάτων.
γ) στην περιοχή «Λυκοχωρός» Δ.Δ. Κουνινάς έχει σημειωθεί κατολίσθηση – καθίζηση     αγροτικής οδού με συνέπεια να έχει διακοπεί η κυκλοφορία οχημάτων.
δ) επί της δημοτικής οδού Αιγίου – Κουνινάς παρατηρούνται πτώσεις βράχων κατά τη     διάρκεια βροχοπτώσεων καθώς και κατολισθήσεις.
ε) επί της επαρχιακής οδού Αιγίου – Κούμαρη – Χατζή – Δάφνες – Παρασκευή όπου έχουν παρατηρηθεί πτώσεις βράχων – κατολισθήσεις καθώς και υποσκαφές πρανών εδάφους.
στ) επί της επαρχιακής οδού Αιγίου – Μαυρικίου – Μελισσίων έχουν παρατηρηθεί πτώσεις    βράχων - κατολισθήσεις.    
ζ) επί της αγροτικής οδού οικισμού Αχλαδιάς – «Αχούρια» σημειώθηκε πτώση βράχου μεγάλου όγκου μετά από αποκόλληση, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ζημιές στον  παρακείμενο δρόμο καθώς και σε όμορα κτήματα.


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2005
Β. ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Β1. ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟΣ  Άγιος Ανδρέας – Μπουφούσκια -  Κ.Πτέρη.
1.   Κατολισθήσεις γαιωδών τμημάτων επί της επαρχιακής οδού με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η συγκοινωνία των οχημάτων.

Β2. ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟΣ Αίγιο – Δάφνες – Παρασκευή.
      1. Κατολίσθηση – κατάπτωση τμημάτων πρανούς επί της επαρχιακής οδού πριν το Δ.Δ. Δαφνών με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και  να υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω εξέλιξης του φαινομένου
2.   Κατολίσθηση – κατάπτωση  τμημάτων πρανούς  επί της επαρχιακής οδού  και καθίζηση της οδού πριν το Δ.Δ. Παρασκευής με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των αστικών – υπεραστικών λεωφορείων να έχει διακοπεί ενώ η κίνηση των λοιπών οχημάτων να καθίσταται επικίνδυνη.

Στην περιοχή της Αιγιάλειας κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί κατολισθητικά φαινόμενα και εντός οικιστικών περιοχών όπως στη ευρύτερη περιοχή του Δ.Δ. Πτέρης (οικισμός Αγ. Ανδρέα) και στους όμορους Δήμους Συμπολιτείας και Ερινεού.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται το χωριό Τσετσεβός :
«Το χωριό Τσετσεβός (ή Τζετζεβός) ήταν μια κωμόπολη του πρώην Δήμου Ερηνεού που καταστράφηκε από καθιζήσεις στο διάστημα 1750-1775. Βρισκόταν χτισμένο στη βόρεια πλαγιά του όρους Παναχαϊκού, κοντά στο βουνό όπου σήμερα βρίσκεται το μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου (ή αλλιώς: Άγ. Ιωάννης ο Τσετσεβός). Σύμφωνα με την παράδοση είχε πληθυσμό περίπου 2.000 κατοίκων. Στην απογραφή όμως του Ενετού Francesco Grimani το 1700, είχε 63 οικογένειες, δηλαδή μόνο 233 κατοίκους.  Σε αυτήν την απογραφή εμφανίζεται και για πρώτη φορά επίσημα με το όνομα Cicevo.
Γύρω στα 1750 άρχισαν να παρατηρούνται καθιζήσεις στην περιοχή του χωριού και οι κάτοικοι άρχισαν να το εγκαταλείπουν σταδιακά. Οι καθιζήσεις συνεχίστηκαν μέχρι το 1775 περίπου όταν όλοι οι κάτοικοι το είχαν πλέον εγκαταλείψει. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε επτά τοποθεσίες όπου αρχικά είχαν τα κτήματά τους και έχτισαν νέα χωριά. Τα χωριά αυτά είναι γνωστά με την επωνυμία "Τσετσεβοχώρια" και είναι τα εξής: Αραγόζαινα (Άλσος), Γρόπα (Λάκκα), Βερίνο,  Μυρόβρυση,  Δουκανέικα,  Συνανιά και Μάγειρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά την ολοσχερή καταστροφή του χωριού 3 χρόνια νωρίτερα οι κάτοικοι των παραπάνω χωριών θεωρούνται ακόμα ως κάτοικοι Τσετσεβού, όπως φαίνεται σε ένα Πατριαρχικό επιτίμιο του 1778 που απευθύνεται "Προς Τζετζεβόν".
Πηγή : Ελεύθερη Εγκυκλοπαίδεια , http://el.wikipedia.org 

1.2.4  Πλημμύρες

 Στην περιοχή έχουν εκδηλωθεί πλημμυρικά φαινόμενα ιδιαίτερα  στα παραλιακά  Δημοτικά Διαμερίσματα Τέμενης και Βαλιμιτίκων εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Σελινούντα  που ρέει ανατολικά των οικισμών αυτών.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται η κάτωθι καταγραφή φαινομένων :
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2003
    1.  Τον Ιανουάριο του 2003 μετά από έντονες βροχοπτώσεις υπερχείλισε ο  ποταμός Κερυνίτης που βρίσκεται στα όρια του Δ.Δ. Πτέρης και του Δήμου Διακοπτού με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κατοικίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις .

  1. Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών  προκλήθηκαν βλάβες στην κοίτη του ποταμού Σελινούντα και συγκεκριμένα :
Εκτροπή της κοίτης του ποταμού προς ανατολάς στην θέση Μύλοι Αγγελόπουλου , πριν τον 2ο αναβαθμό ανάντη της παλαιάς γέφυρας Αιγίου – Φτέρης, λόγω μερικής κατάρρευσης  αυτού που σαν αποτέλεσμα είχε την καταστροφή της παραποτάμιας δημοτικής οδού, την καταστροφή του παραπλεύρως αναχώματος
Εξαιτίας της καταστροφής αυτής δημιουργήθηκε άμεσος κίνδυνος καταστροφής του δικτύου ηλεκτροδότησης , των παρακείμενων γεωτρήσεων του Αρδευτικού Οργανισμού Σελινούντος και σοβαρό   κίνδυνο πλημμύρας στην ευρύτερη περιοχή του Δ.Δ. Σελινούντος του Δήμου Αιγίου, με καταστροφικά αποτελέσματα για οικίες και αγροκτήματα αυτού.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2003
            ΠΟΤΑΜΟΣ ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑΣ
  1. Καταστροφή μέρους της ανατολικής όχθης του ποταμού στο ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής του Ο.Σ.Ε. στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βαλιμιτίκων και από την θέση αυτή έως την θάλασσα.
  2. Κίνδυνος υπερχείλισης στο ύψος της παλαιάς γέφυρας της οδού Αιγίου – Καλαβρύτων οικισμού Πτέρης.
           
          

              ΠΟΤΑΜΟΣ ΜΕΓΑΝΙΤΗΣ
  1. Υπερχείλιση του ποταμού στο Δ.Δ. Δαφνών πλησίον της γέφυρας που ενώνει το Δ.Δ.  Δαφνών με το Δ.Δ. Κρήνης του Δήμου Συμπολιτείας.
  1. Υπερχείλιση του ποταμού στα Δ.Δ. Χατζή – Δάφνες – Παρασκευή.

            ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΕΡΥΝΙΤΗΣ
  1. Υπερχείλιση του ποταμού στην περιοχή Πλατανάκια.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2005
             ΠΟΤΑΜΟΣ ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑΣ
1.   Εκτροπή της κοίτης του ποταμού προς ανατολάς στην θέση Μύλοι Αγγελόπουλου , πριν τον 1ο αναβαθμό λόγω μερικής κατάρρευσης  αυτού που σαν αποτέλεσμα είχε την καταστροφή της παραποτάμιας δημοτικής οδού, την καταστροφή του παραπλεύρως αναχώματος την καταστροφή του δικτύου ηλεκτροδότησης, την αδυναμία λειτουργίας της υπάρχουσας υδρομάστευσης και με σοβαρό κίνδυνο πλημμύρας στην ευρύτερη περιοχή του Δ.Δ. Σελινούντος του Δήμου Αιγίου και Ελίκης του Δήμου Διακοπτού.   
2.   Καταστροφή μέρους της ανατολικής όχθης του ποταμού στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βαλιμιτίκων και σε απόσταση 150 μ. περίπου από την γέφυρα του Ο.Σ.Ε.. προς την θάλασσα με κίνδυνο εκτροπής της κοίτης του ποταμού  και πλημμύρας σε κατοικημένη περιοχή.
3.   Κίνδυνος υπερχείλισης στο ύψος της παλαιάς γέφυρας της Εθνικής οδού Αιγίου – Πτέρης -  Καλαβρύτων.
           
            ΠΟΤΑΜΟΣ ΜΕΓΑΝΙΤΗΣ
  1. Εκτροπή της κοίτης του ποταμού ανατολικά και σε απόσταση 1000 μ. περίπου κατάντη του Δ.Δ. Χατζή με αποτέλεσμα την καταστροφή της παρόχθιας Δημοτικής οδού και των παραπλεύρως αναχωμάτων.
  2. Καταστροφή των υπαρχουσών σαρζανετιών στην ανατολική όχθη του ποταμού και σε απόσταση 100 μ. ανάντι  του Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Αιγίου.




        Ακραία καιρικά φαινόμενα :
                                Καταιγίδες : Τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται
                                 περιστασιακά στην περιοχή είναι μικρής
                                 διάρκειας και έχουν έντονα χαρακτηριστικά.                            
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα τέτοιου φαινομένου που έπληξε της περιοχή του Αιγίου είναι :
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008
Μετά από έντονη βροχόπτωση σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή πλημμύρησε η παραλιακή ζώνη που εκτείνεται έμπροσθεν από το Δ.Δ. Τέμενης , Δ.Δ. Βαλιμιτίκων του Δήμου Αιγίου και Δ.Δ. Νικολέικων του Δήμου Διακοπτού.
Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι να υποστούν ζημιές όλα τα παραλιακά καταστήματα καθότι πρόκειται για τουριστική περιοχή να υποστούν ζημιές οι παρακείμενες κατοικίες και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Η Δημοτική οδός που συνδέει το Δ.Δ. Τέμενης με το Δ.Δ. Βαλιμιτίκων κυριολεκτικά εξαφανίστηκε  παρασύροντας προς την θάλασσα όλα τα τεχνικά έργα που είχαν γίνει στην περιοχή π.χ. τοιχία αντιστήριξης , ηλεκτρικό δίκτυο , ιστοί φωτιστικών κ.τ.λ.
Ο παρακείμενος ποταμός Σελινούντας υπερχείλισε στην εκβολή του προς την θάλασσα , κατακλύζοντας όλες τις όμορες ιδιόκτητες εκτάσεις.
  


Εικόνα 6 : Οικισμός Βαλιμιτίκων το πρωινό της 4/12/2008 και αφού
                 το νερό αρχίζει πλέον να υποχωρεί.
Πηγή : Προσωπικό αρχείο



Εικόνα 7 : Οικισμός Βαλιμιτίκων το πρωινό της 4/12/2008, παραλιακό
                 κατάστημα – εστιατόριο.
Πηγή : Προσωπικό αρχείο


Εικόνα 8 : Οικισμός Νικολέικα το πρωινό της 4/12/2008,
                 καλλιεργήσιμη έκταση σε απόσταση 500 μ. από την
                 θάλασσα.
Πηγή : Προσωπικό αρχείο



Παγετός : Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο
                                                του παγετού εμφανίζεται στην
                                                περιοχή αρκετά συχνά με
                                                καταστροφικά αποτέλεσμα.
Οι κάτοικοι της Αιγιάλειας κατά το πλείστον είναι αγρότες και η τοπική οικονομία βασιζόταν κυρίως στο εισόδημα των αγροτών. Οι καλλιέργειες που υπάρχουν στην περιοχή κατά κύριο λόγο  είναι ελαιόδεντρα & σταφίδα στα ορεινά διαμερίσματα και εσπεριδοειδή στα πεδινά – παραθαλάσσια διαμερίσματα.
Τα τελευταία χρόνια όμως και ιδιαίτερα τον Ιανουάριο του έτους 2004 και τον Ιανουάριο του έτος 2005 η περιοχή επλήγη από παγετό με αποτέλεσμα την καταστροφή των εσπεριδοειδών σε πολύ υψηλά ποσοστά , «γονατίζοντας» κυριολεκτικά τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής , διότι τα δέντρα αυτά πλέον ήταν άχρηστα , έπρεπε να κοπούν και να φυτευτούν καινούργια.



        Δασική πυρκαγιά

Στην περιοχή του Αιγίου και στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας σχεδόν                                                                                                                                                   κάθε χρόνο ξεσπούν πυρκαγιές  στα παρακείμενα δάση που   εκτείνονται                                                                       δυτικά έως την περιοχή των  Πατρών , νότια έως την περιοχή  των  Καλαβρύτων και ανατολικά έως  τα όρια του νομού Κορινθίας .    
  

Καμία όμως Δασική πυρκαγιά από αυτές που έχουν ξεσπάσει στο παρελθόν δεν είχε τα καταστροφικά αποτελέσματα που προξένησε η πυρκαγιά του καλοκαιριού του έτους 2007.

Άνθρωποι έχασαν την ζωή τους,  κατοικίες και λοιπά κτίσματα καταστράφηκαν η κτηνοτροφία και η αγροτική γη έγιναν στάχτη, οικισμοί εκκενώθηκαν , ο φυσικός πλούτος, η πανίδα και η χλωρίδα της περιοχής είναι πλέον παρελθόν και όλα αυτά μέσα σε λίγα 24ωρα.